Smakowite i łatwe w przygotowaniu. Nadają się jako dodatek do zupy lub jako przekąska w pracy, szkole lub do piwa :-) polecam "maluchy" tradycyjnej pizzy :-)
50 min
Składniki:
SPÓD:
400 gr mąki pszennej
25 gr świeżych drożdży
2 łyżki oleju
¾ szkl ciepłej wody
WIERZCH:
1 mała cuknia
2 pomidory
1 ząbek czosku
6 plasterków boczku parzonego
50 gr sera żółtego
Oliwa z oliwek
Przyprawy: sól, pieprz, sól czosnkowo-ziołowa, zioła włoskie, zioła prowansalskie
Margaryna do smarowania blachy
1.Z podanych składników wyrób ciasto drożdżowe, odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
2.Warzywa umyj, obierz. Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na cienkie plastry. Pokrop ją oliwą z oliwek, przypraw ziołami włoskimi i solą czosnkowo-ziołową. Delikatnie wymieszaj. Smaż na suchej patelni z obu stron po kilka minut.
3.Pomidory obierz ze skórek, przekrój na pół, następnie na plasterki.
4.Czosnek posiekaj na drobno.
5.Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
6.Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego podziel go na 6 części. Rozwałkuj lekko wałkiem do ciasta i połóż na blachę wysmarowaną margaryną. Na każdy placek połóż po 3-4 plasterki pomidora, przypraw ziołami prowansalskimi, posyp czosnkiem, dodaj po kilka plasterków cukinii oraz 1 plaster boczku parzonego. Posyp odrobiną tartego sera żółtego.
7.Piecz w temperaturze 210 stC ok. 30-40 minut do ładnego zarumienia.
Komentarze