Mini pizza na imprezę lub ciepłą kolację - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Mąkę przesiej do misy zrób zagłębienie wsyp cukier suche drożdże, dodaj ciepłe mleko, zacznij wyrabiać ciasto, dodaj sól, masło, przyprawę do pizzy i jajka wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem elastyczne ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
2.Pieczarki i cebulę obierz pokrój w paski i podsmaż na oleju dodaj sól pieprz do smaku.
Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3.Ciasto wyjmij na opruszoną mąka stolnicę wyrób ręcznie chwilę i podziel na mniejsze kawałki według własnego uznania. Z ciasta formuj okrągłe placki w środku zrób za pomocą dna od szklanki zagłębienie i włóż pieczarki posyp serem, boki posmaruj roztrzepanym jajkiem i przykryj ściereczką na 20 minut żeby odpoczęły.
4.Następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200 st.
Komentarze