Taką pizzę warto przygotować w letni dzień.Jest aromatyczna,szybko się ją piecze,wygląda bardzo apetycznie.Nie znam osoby,która nie skusiłaby się na ten wspaniały włoski wypiek.
Mini-pizza margerita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypać cukier i rozkruszone drożdże,rozrobić.
2.Podgrzać mleko,aby było ciepłe(nie gorące).Wlać do rozrobionych z cukrem drożdży,wymieszać.Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
3.Po upływie 5 minut dodać mąkę,oliwę i wyrobić ciasto.Ewentualnie podsypywać mąką,ciasto powinno być elastyczne.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.Powinno podwoić objętość.
4.Pomidory umyć,pokroić w plasterki.Czosnek przecisnąć przez praskę,wymieszać z oliwą i ziołami prowansalskimi.
5.Parmezan zetrzeć na tarce.
6.Nagrzać piekarnik do 250 stopni C.Blachę posmarować margaryną.Ciasto ponownie zagnieść,rozwałkować na placek grubości około 5 mm,brzegi zawinąć do wewnątrz,aby były grubsze.
7.Na cieście rozsmarować oliwę z czosnkiem i ziołami,ułożyć plastry pomidorów,posypać parmezanem oraz solą morską prowansalską "Specjalite".
8.Tak przygotowane i doprawione ciasto wstawić do piekarnika na 15 minut.Natychmiast podawać na stoł.Pizza jest pyszna i bardzo aromatyczna.Wystarczy wersja mini,aby najeść się do syta.
Komentarze