Mini pierożki z farszem gryczanym

0 (0 ocen)

pyszne, malutkie z nietypowym farszem pierożki

Składniki:


  • Farsz :
    1 szk ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
    1/2 szk ugotowanych suszonych grzybów
    1 solidna garść świeżego szpinaku
    1 cebula
    3 łyżki oleju
    1 łyżka bułki tartej
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku
    czosnek granulowany do smaku
    Cisto :
    2 szk mąki pszennej typ 500
    1 łyżeczka soli
    ok. 2/3 szk ciepłej wody
    1 łyżka oleju
    Dodatkowo :
    150 g dowolnej kiełbasy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Mini pierożki z farszem gryczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ :
    Szpinak umyć i osuszyć a potem posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Grzyby posiekać. Na patelni rozgrzać olej a następnie wrzucić cebulę i podsmażyć ją. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby, kaszę i szpinak i chwile smażyć farsz. Doprawić do smaku i dodać bułkę tartą i wymieszać farsz. Gotowy farsz zostawić do przestudzenia.
  • 2. CIASTO :
    Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej i wlewać wodę mieszając mąkę widelcem. Lekko połączone ciasto przełożyć na blat kuchenny lub stolnicę i wyrobić gładkie i sprężyste ciasto.
  • etapy przygotwania pierogów 3. LEPIENIE PIEROGÓW :
    Ciasto podzielić na kawałki i wałkować je na cienkie placki. Szklanką o średnicy 5,5 cm wycinać kółka i małą łyżeczka nakładać porcje farszu. Po nałożeniu farszu zlepiać dokładnie pierożki uważając aby w złączenie nie dostał się farsz, bo pierogi się rozkleją podczas gotowania. Gotowe pierogi układać na ściereczce i przykrywać drugą aby nie wyschły. W garnku zagotować wodę, dodać sól i ponownie zagotować. Delikatnie wkładać do wrzątku pierogi i delikatnie drewnianą łyżką je przemieszać. Pierogi gotować od wypłynięcia 1-2 minuty. ( Ja sprawdzam na dotyk, jeśli ciasto jest miękkie to czas na wyjęcie pierogów ). Ugotowane pierogi wykładać najlepiej na blaszkę wysmarowaną olejem.
  • 4. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na patelni. Pierogi nakładać na talerze lub do miseczek i okrasić je kiełbasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować