Mini pieczeń rzymska z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyczne danie w nieco innej odsłonie - pieczeń podawana w małych naczyniach żaroodpornych. Pyszne na ciepło i na zimno.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso mielone - 500g (u mnie wołowa, ale może być wieprzowa)
    Jajko - 5
    Bułka tarta - 2 łyżki
    Olej - 1 łyżeczka
    Cebula - 1 szt
    Czosnek - 1 ząbek
    Przyprawy:
    sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, tymianek, papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Mini pieczeń rzymska z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczeń 1. 4 jajka gotujemy na twardo, po przestygnięciu obieramy.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i razem smażymy na oleju do zarumienienia.
    Do mielonego mięsa dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem, surowe jajko, przyprawy i bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy.

    Małe naczynia żaroodporne natłuszczamy i posypujemy odrobiną bułki tarte, aby masa nie przywierała. W każdym wykładamy dno masą mięsną, na to kładziemy jajko ugotowane na twardo i przykrywamy warstwą masy mięsnej.

    Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.

    Ja podawałam pieczeń z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatziki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować