REKLAMA

Mini pavlova z gruszkami

wyświetlono: 392 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Mini pavlove z gruszkami i czekoladą. Jedne z lepszych które zrobiłam. Są idealne z wierzchu chrupiące w środku miękkie. Z gruszkami w syropie z miodu palce lizać. W towarzystwie czekolady :-)

opublikowany: 04.11.2015
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz.

Składniki:

  • 5 białek wielkość M
    300 g cukier kryształ
    1 łyżką octu winnego
    1 łyżka maki ziemniaczanej


    gruszki:
    5 gruszek
    1/4 szklanki wody
    1 łyżka miodu
    1 cytryna

    krem:
    350 ml śmietanki kremówki 30 %
    1 fix do śmietany
    mięta świeża do dekoracji
    1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
    1/2 łyżeczki masła
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Jak zrobić Mini pavlova z gruszkami?
Sposób przygotowania:

  • białka nałożone łyżką na papier do pieczenia 1. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem octu winnego, dodaję stopniowo cukier po łyżce i ubijam dalej aż cukier się rozpuści i białka będą gęste. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam mikserem. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i formuje z masy pięć kół, masa podczas pieczenia jeszcze się rozleje, także koła nie robię za duże i muszą mieć odstępy między sobą. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni, po czym zmniejszam od razu do 100 stopni i piekę 60 minut góra dół. Po 15 minutach nakryłam bezy folia aluminiową żeby były białe a nie spieczone.przez noc.
  • gruszki w syropie 2. Czekoladę przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej,czyli układam miseczkę na garnuszku z wodą tak żeby nie dotykała dna i na wolnym ogniu rozpuszczam. Dodaję masło i mieszam.
    Gruszki obieram na ćwiartki. Wodę z miodem i sokiem z cytryny zagotowuję. Wkładam do niej gruszki i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Wyjmuje gruszki z syropu i studzę.
  • pavlovy upieczone 3. Po godzinie wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i zostawiam do wysuszenia
  • śmietana ubita 4. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję fix i dalej ubijam. Pavlowe dekoruję śmietaną i układam gruszki. Polewam przestudzoną czekoladą.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Reniutka palinos

Mini Pavlova

Pavlova, to wyjątkowo urodziwy torcik bezowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, powstaje z kilku składników.

kategoria: torty Desery beza pavlova opublikowany: 01.11.2015 | wyświetlono: 594 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Karolajn_eR

Mini pavlova z mascarpone i owocami

Beza z mascarpone i owocami - najlepsza w swojej prostocie! :)

kategoria: Desery beza pavlova krem opublikowany: 26.05.2020 | wyświetlono: 18562 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Mini pavlova pinacolada

Mini pavlova pinacolada

kategoria: Ciasta torty Desery beza pavlova opublikowany: 19.01.2021 | wyświetlono: 488 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: PaniMISIOWA PaniMISIOWA

Lodowa mini Pavlova

Jedno z najpyszniejszych połączeń smakowych - beza, lody i truskawki!

kategoria: Desery pavlova opublikowany: 13.06.2014 | wyświetlono: 946 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE