Mini papryczki faszerowane i gotowane na parze

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Uwielbiam faszerowaną paprykę, zazwyczaj ją zapiekam w piecyku, ale z racji tego, że robiłam dzisiaj porcję tylko dla 3 osób to zrobiłam je z użyciem parowaru. Papryczki ładnie się uparowały jednocześnie zachowały swoją jędrność. Smaki idealnie się połączyły tworząc smaczne danie. Dzięki użyciu mini papryczek łatwo dostosujemy porcje do apetytu domowników.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700-800 g słodkich mini papryczek, najlepiej użyć odmiany bezpestkowej

    farsz:
    400 g mięsa mielonego
    150 g ugotowanego na sypko ryżu
    cebula
    marchewka
    chili
    natka pietruszki
    szczypiorek
    koperek
    sól morska
    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy

    sos:
    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    sól ziołowa
    liść laurowy
    2 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Papryka faszerowana

Mini papryczki faszerowane i gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka 1. Papryki myjemy.
  • papryka 2. Każdą paprykę kroimy wzdłuż na pół. Nie docinamy do końca.
  • papryka 3. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, pokrojoną cebulę, startą marchewkę, drobno pokrojone chili i posiekane zioła. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  • papryka 4. Na dno naczynia wkładamy liść laurowy i ziela angielskie. Papryczki nadziewamy mięsem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy kwaśną śmietaną wymieszaną z solą ziołową.
  • papryka 5. Naczynie przykrywamy. Gotujemy w parowarze przez 60 minut.

    Papryczki wykładamy na talerze. Można polać sosem śmietanowym, który powstał podczas gotowania papryczek.

Porady

Można w ten sposób faszerować również duże papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie na parze Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować