Mini pączusie z lukrem

0 (0 ocen)

Pyszne i puszyste mini pączusie z lukrem i cukrowymi serduszkami. Takie pączusie idealnie nadadzą się także dla ukochanej osoby z okazji walentynek.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 00
    57 g drożdży świeżych
    75 g cukru
    250 ml mleka
    3 żółtka
    1 jajko
    szczypta soli
    sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
    100 g masła

    2 łyżki soku z cytryny+cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini pączusie z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.
    Marsło rozpuść w rondelku
    2.
    Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżki cukru, 70 g mąki i mleka. Odstawić aż urośnie
    3.
    Żóltka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć.
    4.
    Do mąki dodać rozczym masę jajeczną alkohol, sól, skórkę i sok z cytryny,ziarenka wanilii.
    5.
    Wyrabiać za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od łopatek
    6.
    Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto przykryć folią spożywczą w której porobić kilka dziurek i wstawić do lodówki do podwojenia objętości
    7.
    Stolnicę opruszyć lekko mąką. Ciasto wyłożyć na stolnice i rozwałkować placek o grubości ok 1 cm. Za pomocą kieliszka wykrawać pączusie. Pączki układamy na stolnicy i odstawiamy na 15-20 min do podrośnięcia
    10.
    Olej rozgrzać do 180′. Pączki piec z obydwóch stron na złoty kolor.
    11.
    Z soku z cytryny i cukru pudru(tyle by powstał gęsty lukier) przygotować lukier. Ostudzone pączki maczać w lukrze i posypać cukrowymi serduszkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować