Mini pączusie piernikowe z lukrem i skórką pomarańczową

5 (189 ocen)

Pyszne mini pączusie z dodatkiem przyprawy do piernika polane lukrem i obsypane skórką pomarańczową. Po prostu palce lizać

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    100 g drożdży świeżych
    150 g cukru
    500 ml mleka
    6 żółtek
    1 jajko
    szczypta soli
    1-2 kieliszki spirytusu
    sok i otarta skórka z 1 cytryny
    100 g margaryny Kasi
    1/2 laski wanilii
    2 płaskie łyżki przyprawy do piernika

    300 g skórki pomarańczowej

    Lukier:
    4 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki mleka
    250 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pączki

Mini pączusie piernikowe z lukrem i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuść w rondelku
  • 2. Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżi cukru, 200 g mąki i mleka. Odstawić aż urośnie
  • 3. Żóltka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć
  • 4. Do mąki dodać rozczym masę jajeczną alkohol, sól, skórkę i sok z cytryny,ziarenka wanilii oraz przyprawę
  • 5. Wyrabiać ręcznie bądź za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki
  • 6. Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczoną margarynę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 7. Z ciasta odrywac porcję, i formować malutkie kuleczki, układać na stolnicy
  • 8. Olej rozgrzać do 180'
  • 9. Pączki piec z obydwóch stron na złoty kolor. Układać na ręczniku papierowym.
  • 10. Lukier:
    do miski dodać mleko,sok z cytryny oraz cukier, Całość miksować mikserem, aż masa nie będzie miałą grudek i będzie gęsta
  • 11. Ostudzone pączki smarować lukrem i posypać skórką pomarańczową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować