Mini pączki z serem

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

W przeciwieństwie do klasycznych dużych i nadziewanych pączków, moje są malutkie, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Przygotowanie ich zajmuje tylko kilka chwil. Wystarczy zagnieść ciasto, uformować malutkie pączki, usmażyć i gotowe.

  • 30 min

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
    150 g zmielonego twarogu
    60 g cukru
    1 jajko
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 płaska łyżeczka sody
    Dodatkowo:
    3 łyżki cukru pudru
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini pączki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko, twaróg i zagniatamy ciasto. Będzie dość gęste i odrobinę klejące. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ważne, aby nie były większe, gdyż pączki nie upieką się w środku. W rondelku rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę i będzie gorący, zmniejszamy ogień i smażymy pączki na złoto – brązowy kolor. Usmażone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

– do ciasta na pączki można dodać ulubiony aromat

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować