Mini pączki z ricottą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pączusie idealne na jeden kęs, do tego nie trzeba oczekiwać na wyrośniecie ciasta więc zrobmy je w kilka minut

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g serka ricotta lub gęstego homogenizowanego
    2 jajka
    1,5 szklanki mąki
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu
    cukier puder do posypania
    smalec do smażenia

Mini pączki z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy do połączenia. Powinno postać gęste, lepkie ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i w dłoniach obsypanych mąką robimy kulki - mini pączki.

    2-3 kostki smalcu rozgrzewamy w szerokim rondlu i na gorący tłuszcz wrzucamy wcześniej przygotowane mini pączki. Kiedy ciasto lekko urośnie i się zarumieni wyjmujemy i przekładamy na papier aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

    Przestudzone pączki obtaczamy w cukrze pudrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy