Mini pączki z niezwykłą posypką

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo szybkie w wykonaniu pączuszki. Niezwykła jest tu posypka z cukru pudru i mleka w proszku, który nadaje pączkom nieziemski smak.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    270 g mąki
    3 czubate łyżki cukru (ok. 40 g)
    50 g rozpuszczonego masła
    1/4 szklanki wody
    1/4 szklanki mleka
    1 jajko
    20 g świeżych drożdży
    szczypta soli

    dżem malinowy (miałam bez pestek) do szprycowania pączków

    1 l oleju do smażenia

    Posypka:
    1 szklanka cukru pudru
    4 łyżki mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Mini pączki z niezwykłą posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem (nie gorącym), rozpuścić. Dolać wodę, wsypać cukier, sól, wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut. Wsypać mąkę, wbić jajko, wyrobić. Wlać rozpuszczone masło, jeszcze raz wyrobić. Odstawić na 15 min. Wyłożyć na deskę, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wykrawać kieliszkiem małe kółka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Do szerokiego garnka wlać tłuszcz i odpowiednio go rozgrzać. Wyrośnięte pączuszki kłaść na gorący tłuszcz i smażyć ok. 3- 4 minut, w trakcie delikatnie je mieszając by usmażyły się równomiernie ze wszystkich stron na rumiany kolor.
    Przestudzone pączki szprycować (niekoniecznie) dżemem malinowym lub marmoladą.

    Posypka: Cukier puder wymieszać z mlekiem w proszku, obtaczać pączki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować