Mini pączki z czekoladą z piekarnika

  • wyświetlono: 1179 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pączki w wersji light. Są puszyste, lekkie i smaczne, nie ociekają tłuszczem. Zachęcam do wypróbowania, bo z pewnością idealnie nadadzą się do popołudniowej kawy. Zamiast czekolady, do środka można włożyć łyżeczkę marmolady i polukrować je. Będą jeszcze pyszniejsze.

AnetaJ

Składniki

100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
370 g mąki pszennej
50 g cukru
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
170 g masła
Czekolada
Cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Mini pączki z czekoladą z piekarnika

  • 1. Drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy.
  • Mini pączki z czekoladą z piekarnika2. Robimy rozczyn - mieszamy ciepłe mleko (ja podgrzałam je w mikrofali), pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.
  • 3. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy jajka, ciągle mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto ręką przez około 10 minut. Na koniec ciasto ma być gładkie.
    Następnie dodajemy po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami. Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy je kilka razy pięścią w celu odgazowania, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto złączmy w jedną kulę, wykładamy na blat podsypany mąką, przewracamy na drugą stronę, aby obtoczyć je w mące. Dłońmi rozpłaszczamy ciasto na placek o grubości około 1 cm. W razie potrzeby dodatkowo oprószamy blat i ciasto mąką, aby się nie kleiło.
  • 5. Szklanką wycinamy kółka. Rozpłaszczamy nieco w dłoni i na środek kładziemy pół kostki czekolady. Składamy kółko na pół, zlepiamy brzegi jak w pierogach a następnie zbieramy łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę układamy łączeniem do dołu do papilotek.
  • 6. Papilotki z pączkami układamy na blaszce z zachowaniem odstępów. Pączki odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.
  • 7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pączki pieczemy przez 20 - 25 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieTłusty Czwartekciasto drożdżowedrożdżepączki z piekarnikaMini pączki z czekoladą z piekarnikapączki light

Komentarze

Podobne przepisy

pączki

Dodane przez: ilka

Pączki churros z piekarnika

Lekka wersja popularnych hiszpańskich...

Mini pączki z piekarnika

Dodane przez: AnnaKoziel

Mini pączki z piekaranika

Pyszne małe pączki, nie ociekające...

Różane wiedeńskie pączki z piekarnika

Dodane przez: Violetka76

Różane wiedeńskie pączki z piekarnika

Delikatne i pachnące, po prostu...

Pączki z czekoladą

Dodane przez: AnetaJ

Pączki z czekoladą

Są leciutkie, puszyste i z chrupiącą...

Troszkę inna wersja tradycyjnych pączków

Dodane przez: KasiaAsia

Pączki z piekarnika

Wersja bez smażenia, gdyż nie każdy...

Mini pączki z serkiem homogenizowanym

Dodane przez: mariwanna

Mini pączki z serkiem homogenizowanym

na rozgrzewkę proponuje szybkie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE