mini-pączki

5 (196 ocen)

  • 60 min

pączki w wersji mini

  • 60 min

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
    50 g cukru (5 łyżek)
    250 ml ciepłego mleka (max. 30st.C)
    4 żółtka
    50 g oleju (6 łyżek)
    500 g mąki pszennej
    cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
    2 łyżki rumu lub wódki
    olej rzepakowy lub smalec do smażenia (ja użyłam obu w proporcji 2:1)

    lukier:
    1 szkl. cukru
    sok z połowy cytryny
    mleko
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini-pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać połowę porcji cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel mogel. Do miski wlać drożdże, utarte żółtka i dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić ciasto w maszynie (3-4 min.) lub ręcznie (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto podsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wycinać kółka o śr. 2-3 cm np. kieliszkiem. Gotowe kółeczka ułożyć na macie silikonowej lub blacie posmarowanym olejem. Poczekać aż zaczną rosnąć (ok.15-20 minut) i smażyć w garnku lub patelni na głębokim oleju (temp. 175-185 st.C), na złoty kolor z obydwu stron.

    Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do przestygnięcia.

    Lukier:
    Cukier zmielić w młynku, dodać do niego sok z cytryny i dokładnie rozmieszać. Mleko dolewać małymi porcjami aby uzyskać dość rzadką konsystencję (mniej więcej taką jaką ma olej). Część pączków przełożyć do dużej miski i polać odrobiną lukru, znów włożyć część pączków i polać lukrem, delikatnie wymieszać łyżką i wykładać na papier do pieczenia aby lukier zastygł. Można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Tak postąpić z resztą pączków. Można również pączki obtoczyć w cukrze pudrze.

Porady

Przy smażeniu można zastosować pomysł obciążając pączki np. koszykiem do smażenia frytek tak, żeby były całkowicie zanużone w oleju. W tym wypadku garnek musi być niewiele większy od koszyka, aby dobrze zanużyć w oleju pączki. Taki myk skróci ogólny czas poświęcony na smażenie pączków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować