mini-pączki

  • wyświetlono: 1358 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

pączki w wersji mini

lidien
  • 60min

Składniki

25 g świeżych drożdży
50 g cukru (5 łyżek)
250 ml ciepłego mleka (max. 30st.C)
4 żółtka
50 g oleju (6 łyżek)
500 g mąki pszennej
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
2 łyżki rumu lub wódki
olej rzepakowy lub smalec do smażenia (ja użyłam obu w proporcji 2:1)

lukier:
1 szkl. cukru
sok z połowy cytryny
mleko

Sposób przygotowania przepisu:

mini-pączki

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać połowę porcji cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel mogel. Do miski wlać drożdże, utarte żółtka i dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić ciasto w maszynie (3-4 min.) lub ręcznie (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto podsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wycinać kółka o śr. 2-3 cm np. kieliszkiem. Gotowe kółeczka ułożyć na macie silikonowej lub blacie posmarowanym olejem. Poczekać aż zaczną rosnąć (ok.15-20 minut) i smażyć w garnku lub patelni na głębokim oleju (temp. 175-185 st.C), na złoty kolor z obydwu stron.

    Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do przestygnięcia.

    Lukier:
    Cukier zmielić w młynku, dodać do niego sok z cytryny i dokładnie rozmieszać. Mleko dolewać małymi porcjami aby uzyskać dość rzadką konsystencję (mniej więcej taką jaką ma olej). Część pączków przełożyć do dużej miski i polać odrobiną lukru, znów włożyć część pączków i polać lukrem, delikatnie wymieszać łyżką i wykładać na papier do pieczenia aby lukier zastygł. Można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Tak postąpić z resztą pączków. Można również pączki obtoczyć w cukrze pudrze.

Porady

Przy smażeniu można zastosować pomysł obciążając pączki np. koszykiem do smażenia frytek tak, żeby były całkowicie zanużone w oleju. W tym wypadku garnek musi być niewiele większy od koszyka, aby dobrze zanużyć w oleju pączki.
Taki myk skróci ogólny czas poświęcony na smażenie pączków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcikonkurs_fotosłodkie_walentynki

Komentarze

Podobne przepisy

Mini pączki z budyniem

Dodane przez: dorota w

Mini pączki z budyniem

Malutkie pączusie z budyniowym...

Mini pączki z piekarnika

Dodane przez: AnnaKoziel

Mini pączki z piekaranika

Pyszne małe pączki, nie ociekające...

mini pączki

Dodane przez: Nina80

mini pączki

Mini pączki to propozycja dla dzieci...

Mini pączki serowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Mini pączki serowe

Pyszne mini kuleczki z dodatkiem...

mini pączki

Dodane przez: Aninka88

MINI PĄCZKI

doskonałe na tłusty czwartek i...

Mini pączki serowe

Dodane przez: dorota w

Mini pączki serowe

Super pączusie :) serowe. Błyskawiczne,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE