Mini omleciki

0 (0 ocen)

Najlepsze śniadanie w niedzielny ranek.

Składniki:

  • 2 jajka
    4 zółtka
    2 łyżki budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    Dodatkowo:
    1/2 kg jabłek
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki cukru

Mini omleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mini omleciki 1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do nich sok z cytryny, niewielką ilość otartej skórki cytrynowej oraz cukier i cynamon, dokładnie wymieszać i dolać 2 łyżki wody. Garnek postawić na palniku i uprażyć jabłuszka, trwa to kilka minut, ale w tym czasie musimy je wymieszać bardzo ostrożnie, aby się nie rozpadły.
  • mini omleciki 2. W misce ubić jajka z żółtkami i cukrem, następnie bardzo ostrożnie masę z jajek wymieszać z przesianą mąką i proszkiem budyniowym.
  • mini omleciki 3. Na patelni rozgrzać minimalną ilość oleju i łyżką kłaść jak placuszki porcję ciasta, przy pomocy łopatki delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć na złoty kolor ich smażenie to dosłownie sekundy.
  • 4. Na talerzu ułożyć usmażonego omlecika na nim porcję ciepłych jabłek i kolejny omlecik na wierzchu kleks z bitej śmietany lub jak u mnie z serka mascarpone i jabłuszka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy