Mini naleśniki z jagodowym sosem.

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zamiast długo stać przy patelni, żeby usmażyć naleśniki można je przygotować znacznie prostszą metodą. Upieczone w piekarniku w foremkach na muffinki wyglądają oryginalnie i smakują inaczej.

  • 50 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szkl mąki
    1 szkl mleka
    6 jajek
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 szkl stopionego masła

    sos:
    1/2 szkl mrożonych jagód
    1-2 łyżeczki cukru
    1 łyżka śmietany

Mini naleśniki z jagodowym sosem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto przelać do silikonowych foremek. 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodać żółtka i wanilię. Wlać mleko i wsypać mąkę. Na koniec dodać stopione masło i skórkę z cytryny. Odstawić ciasto na kilka minut 9 będzie rzadsze niż na zwykłe naleśniki).
  • Piec w piekarniku około 15 minut. 2. Przelać do foremek silikonowych ( 20 szt). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut lub do zrumienienia.
    Naleśniki szybko urosną, będą wyglądały jak "napuchnięte", potem opadną.
  • Naleśniki podajemy z sosem. 3. Jagody rozmrożone zmiksować z cukrem i śmietaną. Polać nimi naleśniki.

Porady

Zamiast skórki z cytryny można użyć pomarańczowej. Jagody mrożone można zastąpić świeżymi, teraz nie ma sezonu. Zamiast jagód można użyć innych owoców a śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym.

Komentarze

Podobne przepisy