Mini marchewki, fasolka szparagowa i ziemniaki konserwowe

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Większość warzyw mrożę robiąc domowe mieszanki warzywne. Jednak kilka słoików postanowiłam zakonserwować. Tak przygotowane warzywa mogą być podstawą do zupy, wystarczy zawartość słoika wlać do rosołu i warzywna zupa gotowa. Jeśli warzywa pokroicie w kostkę, taką mieszankę można użyć jako bazę sałatki warzywnej.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • fasolka szparagowa
    pasternak
    mini marchewki
    młode ziemniaki
    natka pietruszki
    liście laurowe
    ziele angielskie
    curry
    sól morska
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mini marchewki, fasolka szparagowa i ziemniaki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
    Do słoików (moje miały pojemność 380ml) układamy pokrojone w kostkę ziemniaki, pasternak, marchewki i fasolkę. Do każdego słoika wkładamy listek laurowy, ziele angielskie, trochę posiekanej natki. Wsypujemy łyżeczkę soli morskiej i pół łyżeczki curry. Zalewamy przefiltrowaną wodą. Słoiczki zakręcamy. Ustawiamy w parowarze. Gotujemy na parze 45 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Sprawdzamy czy słoiczki dobrze się zassały (czy wieczka są wklęsłe). Odstawiamy w chłodne ciemne miejsce.

Porady

W ten sposób można konserwować również inne warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Marchewka Zielona fasolka Pasternak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować