Mini kiełbaski wędzone w żurku wielkanocnym

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Mini kiełbaski smakują obłędnie wyglądają pięknie. Możemy je wykorzystać do barszczu, żurku wielkanocnego, jako jeden ze składników sałatki lub jako przekąska.

  • 5 godz.

Składniki:


  • Składniki
    Mięso
    · 1kg łopatki
    · 70dkg podgardle

    Przyprawy
    · 32g soli peklowej
    · 3g czarnego pieprzu
    · 2g świeżego czosnku
    · 1g majeranku

    Żurek z mini kiełbaskami wędzonymi
    · 2szkl zakwasu
    · Mini kiełbaski wędzone
    · 1litr wywaru z włoszczyzny
    · 1 cebula
    · 1 ząbek czosnku
    · 3-4 suszone grzybki
    · 1 łyżka oleju
    · Sól, czarny pieprz , majeranek
    · Kilka plastrów boczku wędzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Mini kiełbaski wędzone w żurku wielkanocnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0a1mdqw 1. Wykonanie
    Przygotowanie

    Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy.
    Mięso z łopatki pokroić na mniejsze kawałki wymieszać z 22g mieszanki przypraw Podgardle pokroić na podobne kawałki, wymieszać z pozostała mieszanką przypraw. Mięso wstawić do lodówki na dobę. Mięso z łopatki mielimy na sitku nr 8mm, podgardle na 4mm, Do miski wkładamy zapeklowane mięso wyrabiamy aż masa będzie kleista. W dłoń bierzemy niewielką kuleczkę mięsa robimy mini kiełbaski.
    Wędzenie
    Kiełbaski układamy na kratce w wędzarni, ustawiamy temperaturę na 55stopni C wędzimy około 1,5 -2 godziny.


    Żurek wielkanocny
    Wykonanie
    Grzyby opłukać, zalać 1/2 szklanki zimnej wody pozostawić na kilka godzin. Odcedzić zostawiając wodę. Do garnka wlewamy wywar z włoszczyzny, dodajemy mini kiełbaski wędzone, czosnek, zagotować. Dodać wodę z grzybów i zakwas. Doprowadzić do wrzenia. Cebulę obrać, pokroić w pióra zrumienić na rozgrzanym oleju dodać do żurku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

    Chipsy
    Na kratce od piekarnika układamy plastry boczku, ustawiamy temperaturę na 190 stopni pieczemy do zarumienia.

    Serwis na talerzu
    Na talerzu układamy mini kiełbaski, połówki jajka, chips z boczku, wlewamy żurek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować