Mini kiełbaski smakują obłędnie wyglądają pięknie. Możemy je wykorzystać do barszczu, żurku wielkanocnego, jako jeden ze składników sałatki lub jako przekąska.
Mini kiełbaski wędzone w żurku wielkanocnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
Przygotowanie
Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy.
Mięso z łopatki pokroić na mniejsze kawałki wymieszać z 22g mieszanki przypraw Podgardle pokroić na podobne kawałki, wymieszać z pozostała mieszanką przypraw. Mięso wstawić do lodówki na dobę. Mięso z łopatki mielimy na sitku nr 8mm, podgardle na 4mm, Do miski wkładamy zapeklowane mięso wyrabiamy aż masa będzie kleista. W dłoń bierzemy niewielką kuleczkę mięsa robimy mini kiełbaski.
Wędzenie
Kiełbaski układamy na kratce w wędzarni, ustawiamy temperaturę na 55stopni C wędzimy około 1,5 -2 godziny.
Żurek wielkanocny
Wykonanie
Grzyby opłukać, zalać 1/2 szklanki zimnej wody pozostawić na kilka godzin. Odcedzić zostawiając wodę. Do garnka wlewamy wywar z włoszczyzny, dodajemy mini kiełbaski wędzone, czosnek, zagotować. Dodać wodę z grzybów i zakwas. Doprowadzić do wrzenia. Cebulę obrać, pokroić w pióra zrumienić na rozgrzanym oleju dodać do żurku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Chipsy
Na kratce od piekarnika układamy plastry boczku, ustawiamy temperaturę na 190 stopni pieczemy do zarumienia.
Serwis na talerzu
Na talerzu układamy mini kiełbaski, połówki jajka, chips z boczku, wlewamy żurek.
Komentarze