2 opakowania krojonego chleba pełnoziarnistego (każde opakowanie po 400g)
składniki na pastę:
200 g sera twarogowego
200 g wędzonego łososia
sok z cytryny do smaku
mleko, ilość zależy od gęstości sera
kilka płatków marynowanego imbiru
szczypiorek
pieprz czarny mielony
dekoracja:
szczypiorek
kiełki buraka do posypania
100 g łososia do przybrania
marynowany różowy imbir
Mini kanapeczki z różą z wędzonego łososia i marynowanego imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy malaksera wkładamy łososia, serek. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy mleko ja dodałam 3 łyżki. Dokładamy kilka płatków imbiru. Wszystko miksujemy na kremową masę. Jeśli serek jest zbyt gęsty dodajemy więcej mleka i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem. Do serka dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Całość mieszamy.
2.Z kromek chleba odkrajmy skórki. Każdą kromkę kroimy na 6-8 kwadracików. Kanapki powinny być na jeden kęs. Każdą kromeczkę smarujemy przygotowaną pastą.
3.Wierzch ozdabiamy wedle uznania. Ja ułożyłam różyczki z imbiru i łososia. Całość posypujemy kiełkami buraka, świetnie komponują się z łososiem.
Komentarze