Mini Hot-dogi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smakują moim dzieciom, są zdrowsze od zwykłych hot-dogów

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dkg mąki
    1 łyżeczka soli
    0,25 l. ciepłej wody
    3 dkg drożdży
    szczypta cukru
    100 ml oliwy

    FARSZ:
    10 cienkich parówek
    2 cebule
    20 dkg pieczarek
    10 plastrów sera żółtego
    1 łyżka masła

Mini hot-dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Z drożdży, części wody, i cukru robimy rozczyn, gdy zacznie rosnąć wymieszać z resztą składników. Ciasto przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    FARSZ
    cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Parówki obieramy z osłonek.

    Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowywujemy. Na kazdą porcję ciasta nakładamy parówkę, plaster sera i pieczarki, zawijamy tworząc wałek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Podajemy na ciepło z ketchupem i majonezem lub z sosem czosnkowym.

Porady

Zamiast parówek można użyć podsmażonej cienkiej kiełbasy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy