Mini-Hamburgery z pistacjami

4.5 (187 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne amerykańskie hamburgery w wersji mini, z soczystym wołowym mięsem, małym przekrętem w postaci chrupiących pistacji i domowym sosem pomidorowym.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielona wołowina: 500 gramów
    - bułka tarta: 3 łyżki
    - jajko z chowu ekologicznego: 2 sztuki
    - pistacje: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz świeżo mielony: 1 łyżeczka
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - ogórki konserwowe: 4 sztuki
    - pomidor mały: 2 sztuki
    - sałata masłowa: 1 sztuka
    - musztarda Dijon: 5 łyżeczek
    - bułki małe: 10 sztuk
    - sezam: 2 łyżki

    - pomidory całe w puszcze: 1 sztuka
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz świeżo mielony: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżeczka
    - pół pęczka bazylii: 1 sztuka

    - oliwa extra vergine: 8 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Hamburgery Przystawki

Mini-hamburgery z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieloną wołowinę wrzuć do dużej miski, dodaj grubo zmiażdżone pistacje, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj małe kotleciki i włóż do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
  • 2. Teraz możesz przygotować domowy sos pomidorowy. Weź mały rondelek, wlej 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, wrzuć obrane, lekko zmiażdżone ząbki czosnku i smaż, uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodaj pokrojone wcześniej pomidory, listki bazylii, gotuj przez 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • 3. Przygotuj dodatki do hamburgerów. Cebulę i ogórki pokrój w jak najcieńsze plasterki, a pomidory w plastry o grubości około 3 mm. Wymyj liście sałaty i porwij je na kawałki wielkości bułek.
  • 4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopniu C. Bułeczki przekrój na połowy, ułóż na blasze. Dolne części bułek ułóż przekrojoną stroną do góry, a górne odwrotnie smarując ich wierzch roztrzepanym jajkiem i posypując sezamem. Włóż do rozgrzanego piekarnika na czas smażenia kotletów, czyli około 5 minut.
  • 5. Kiedy bułki są już w piekarniku, rozgrzej na patelni pozostałą oliwę i smaż kotleciki po 2-3 minut z każdej strony.
  • 6. Jeszcze ciepłe bułki smaruj z dwóch stron sosem pomidorowym i musztardą. Układaj na nich kolejno sałatę, kotlety, ogórki, cebulę i pomidory. Przykryj chrupiącym wierzchem z sezamem. Aby hamburgery się nie rozpadały, możesz wbić w każdego długą wykałaczkę. Podawaj ciepłe :).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
mini hamburgery

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mini Hamburgery

xjustynka89x Super przekąska.

To może cię zainteresować