Tradycyjne amerykańskie hamburgery w wersji mini, z soczystym wołowym mięsem, małym przekrętem w postaci chrupiących pistacji i domowym sosem pomidorowym.
Mini-hamburgery z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieloną wołowinę wrzuć do dużej miski, dodaj grubo zmiażdżone pistacje, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj małe kotleciki i włóż do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
2.Teraz możesz przygotować domowy sos pomidorowy. Weź mały rondelek, wlej 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, wrzuć obrane, lekko zmiażdżone ząbki czosnku i smaż, uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodaj pokrojone wcześniej pomidory, listki bazylii, gotuj przez 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
3.Przygotuj dodatki do hamburgerów. Cebulę i ogórki pokrój w jak najcieńsze plasterki, a pomidory w plastry o grubości około 3 mm. Wymyj liście sałaty i porwij je na kawałki wielkości bułek.
4.Rozgrzej piekarnik do 180 stopniu C. Bułeczki przekrój na połowy, ułóż na blasze. Dolne części bułek ułóż przekrojoną stroną do góry, a górne odwrotnie smarując ich wierzch roztrzepanym jajkiem i posypując sezamem. Włóż do rozgrzanego piekarnika na czas smażenia kotletów, czyli około 5 minut.
5.Kiedy bułki są już w piekarniku, rozgrzej na patelni pozostałą oliwę i smaż kotleciki po 2-3 minut z każdej strony.
6.Jeszcze ciepłe bułki smaruj z dwóch stron sosem pomidorowym i musztardą. Układaj na nich kolejno sałatę, kotlety, ogórki, cebulę i pomidory. Przykryj chrupiącym wierzchem z sezamem. Aby hamburgery się nie rozpadały, możesz wbić w każdego długą wykałaczkę. Podawaj ciepłe :).
Komentarze