Mini gwiazdki ziemniaczane z koperkiem i chrzanem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ziemniaki w takim wydaniu to wspaniała przekąska lub dodatek do dania głównego, dzięki dodatkowi chrzanu idealnie pasują do dań z ryb oraz drobiu.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
    łyżka masła
    łyżka śmietany
    2 żółtka
    łyżka chrzanu
    2 łyżki posiekanego koperku
    opcjonalnie sól i pieprz do smaku

Mini gwiazdki ziemniaczane z koperkiem i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzamy i rozcieramy na gładkie purée. Dodajemy masło, śmietanę, żółtka, chrzan i koperek. Dokładnie mieszamy. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Masą napełniamy worek/szprycę cukierniczą i wyciskamy małe gwiazdki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Gwiazdki możemy przed pieczeniem posmarować żółtkiem, ale nie jest to konieczne. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach, aż się zarumienią. Podajemy do steków, dań z drobiu lub ryb. Świetnie również smakują jako samodzielna przekąska.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy