Mini gołąbki zapiekane z pieczarkami i serem

4.5 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ta zapiekanka powstała na wzór tradycyjnych gołąbków, bo praktycznie robi się tak samo…z mięsa, ryżu i drobno posiekanej kapusty powstały kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, całość przykryta podsmażonymi pieczarkami ..sos jest na bazie ketchupu i sosu sojowego, wyszła mega pyszna i szybka do przygotowania….a i jeszcze jedno ryż do tej zapiekanki gotuję dzień wcześniej wtedy idzie dużo szybciej J Polecam gorąco, domownicy będą zachwyceni. Pomysł własny.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    1/4 główki małej kapusty włoskiej
    1 torebka ryżu
    2 cebule
    1 jajko
    40 dag pieczarek
    3 łyżki pikantnego ketchupu
    2 łyżki sosu sojowego
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 niepełna szklanka wody
    1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
    1 łyżka masła
    10 dag sera podlaskiego w plastrach
    Sól morska do smaku
    Pieprz świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Mini gołąbki zapiekane z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Ryż ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić z wody, wystudzić.
    Kapustę włoską, drobniutko posiekać nożem w kostkę, wsypać do miski, dodać zmielone mięso od szynki, posiekaną drobniutko jedną cebulę oraz zimny ryż, doprawić do smaku, solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny, wbić jedno jajko,
  • Przygotowanie 2. całość wyrobić dokładnie ręką-ma być jednolita masa.
  • Przygotowanie 3. Zwilżyć dłonie zimną wodą, nabierać masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym-naczynia niczym nie natłuszczać.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na około 15 minut i podpiec.
  • Przygotowanie 4. W tym czasie robimy sos oraz smażymy pieczarki:
    Mąkę pszenną wsypujemy do słoika, wlewamy wodę, zakręcamy słoik i potrząsamy aż powstanie jednolita zawiesina, wtedy dodajemy sos sojowy oraz ketchup, zakręcamy, ponownie wstrząsamy słoikiem-sos jest gotowy.

    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pieczarki pokrojone na plastry, całość przesmażamy 5-7 minut, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem.

    Podpieczone mini gołąbki wyciągamy z piekarnika, wykładamy na nie pieczarki z cebulą i polewamy sosem, ser kroimy w kostkę, posypujemy zapiekankę.

    Całość zapiekamy 45 minut w temp 180*c.

    Podajemy po wyjęciu z pieca, polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Ketchup Mięso Pieczarki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować