Mini gołąbki zapiekane z pieczarkami i serem

  • wyświetlono: 1214 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ta zapiekanka powstała na wzór tradycyjnych gołąbków, bo praktycznie robi się tak samo…z mięsa, ryżu i drobno posiekanej kapusty powstały kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, całość przykryta podsmażonymi pieczarkami ..sos jest na bazie ketchupu i sosu sojowego, wyszła mega pyszna i szybka do przygotowania….a i jeszcze jedno ryż do tej zapiekanki gotuję dzień wcześniej wtedy idzie dużo szybciej J Polecam gorąco, domownicy będą zachwyceni. Pomysł własny.

IMG_20190918_121058
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

½ kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1/4 główki małej kapusty włoskiej
1 torebka ryżu
2 cebule
1 jajko
40 dag pieczarek
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 niepełna szklanka wody
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
1 łyżka masła
10 dag sera podlaskiego w plastrach
Sól morska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Mini gołąbki zapiekane z pieczarkami i serem

  • Przygotowanie1. Ryż ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić z wody, wystudzić.
    Kapustę włoską, drobniutko posiekać nożem w kostkę, wsypać do miski, dodać zmielone mięso od szynki, posiekaną drobniutko jedną cebulę oraz zimny ryż, doprawić do smaku, solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny, wbić jedno jajko,
  • Przygotowanie2. całość wyrobić dokładnie ręką-ma być jednolita masa.
  • Przygotowanie3. Zwilżyć dłonie zimną wodą, nabierać masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym-naczynia niczym nie natłuszczać.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na około 15 minut i podpiec.
  • Przygotowanie4. W tym czasie robimy sos oraz smażymy pieczarki:
    Mąkę pszenną wsypujemy do słoika, wlewamy wodę, zakręcamy słoik i potrząsamy aż powstanie jednolita zawiesina, wtedy dodajemy sos sojowy oraz ketchup, zakręcamy, ponownie wstrząsamy słoikiem-sos jest gotowy.

    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pieczarki pokrojone na plastry, całość przesmażamy 5-7 minut, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem.

    Podpieczone mini gołąbki wyciągamy z piekarnika, wykładamy na nie pieczarki z cebulą i polewamy sosem, ser kroimy w kostkę, posypujemy zapiekankę.

    Całość zapiekamy 45 minut w temp 180*c.

    Podajemy po wyjęciu z pieca, polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkilatozimakapustamięso mieloneser żółtykolacjasosmój pomysłwiosnana obiadna ciepłoketchupjesieńpomysłowe daniepotrawa z kapustydanie z mięsemprzepis_miesiąca1000zapiekana kapustamini gołąbkizapiekanka z gołąbkami

Komentarze

Podobne przepisy

ZAPIEKANE GOŁĄBKI z mięsem i pieczarkami w kapuście włoskiej

Dodane przez: kiciax1

Zapiekane gołąbki z mięsem i pieczarkami...

Jak co roku, tak i w tym na Święta...

schabowy

Dodane przez: Mysiunia

Schabowe zapiekane z serem i pieczarkami

Nieco bardziej ekskluzywna wersja...

Zapiekanka niezawodna

Dodane przez: Neblina36

Łazanki zapiekane z serem i pieczarkami

Łazanki + sery: cheddar i feta,wędzona...

kurczak zapiekany z warywami, pieczarkami i serem pleśniowym

Dodane przez: Magda_Z

Kurczak zapiekany z warzywami, pieczarkami...

Danie ,,jednogarnkowe,, bardzo...

image-1a04q4i

Dodane przez: Sliczna6

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

Pyszne bezmięsne gołąbki

image-0q3wnqk

Dodane przez: JulkaTomeczek

Filety zapiekane z pieczarkami i serem

Zrobiłam je na obiad zamiast tradycyjnego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE