Mini farfalle marchewkowo – dyniowe z warzywami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Odbiegając dość mocno od oryginału przygotowałam to danie na podstawie przepisu z książki „Kuchnia antyrakowa”. Wyszło smacznie, szybko, zdrowo i niedrogo. W zasadzie wyszło mi trochę inne danie, niemniej jednak inspiracją był przepis z tej książki.

  • 25 min

Składniki:

  • mini farfalle marchewkowo-dyniowe 100 g
    cukinia mała 1 szt.
    czerwona papryka ½ szt.
    zielona papryka ½ szt.
    pieczarki 100 g
    marchewka 1 szt.
    cebula 1 szt.
    por mały ½ szt.
    czosnek 3 ząbki
    cząber świeży posiekany 1 łyżka
    bazylia listki 5 szt.
    oliwa z oliwek do smażenia 2 łyżki
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mini farfalle marchewkowo – dyniowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini farfalle marchewkowo – dyniowe z warzywami 1. Cukinię umyłam i pokroiłam w cienkie krążki. Pozostałe warzywa umyłam, obrałam i opłukałam. Por i cebulę pokroiłam w półplasterki.
  • Mini farfalle marchewkowo – dyniowe z warzywami 2. Marchewkę i pieczarki pokroiłam w plasterki, a papryki w paseczki.
  • Mini farfalle marchewkowo – dyniowe z warzywami 3. Na patelni rozgrzałam oliwę i lekko podsmażyłam por, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałam marchewkę, dwie łyżki wody i dusiłam pod przykryciem, aż lekko zmiękła. Następnie dodałam papryki, a po chwili pieczarki. Gdy te lekko zmiękły dodałam cukinię i jeszcze przez chwilę dusiłam pod przykryciem.
  • Mini farfalle marchewkowo – dyniowe z warzywami 4. W czasie, gdy warzywa się dusiły ugotowałam makaron w osolonej wodzie. Odcedziłam i przełożyłam na patelnię z warzywami, gdy te były uduszone, ale ciągle jeszcze lekko twardawe. Całość doprawiłam do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodałam rozdrobnione świeże zioła. Delikatnie wymieszałam i od rzazu podawałam.

Porady

*W przepisie był makaron pełnoziarnisty. Dałam więcej papryki i pieczarek. Autorka wszystkie warzywa wkładała na patelnię jednocześnie, ja nie lubię rozgotowanych warzyw, więc paprykę, pieczarki i cukinię dusiłam zdecydowanie krócej niż marchewkę. *W przepisie nie było żadnych przypraw ani ziół, nie wiem czy tak miało być czy to błąd drukarski. Ja doprawiłam solą, pieprzem oraz świeżym cząbrem i bazylią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować