Malutkie, na jeden kęs, ale smakują jak duże ;-) polecam!
1 godz. 30 min
Składniki:
500 gr mąki pszennej
2 żółtka
1 szkl mleka
50 gr świeżych drożdży
½ szkl cukru
125 gr margaryny
MASA SEROWA:
200 gr twarogu mielonego (może być z wiaderka)
1 jajko
2-3 łyżek cukru
50 gr margaryny
1 budyń waniliowy
DEKORACJA:
1 garść rodzynek
Mini-drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.¼ szkl mleka podgrzać i rozmieszać w nim drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru i 1,5 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
2.Margarynę rozpuścić i odstawić do całkowitego wystudzenia.
3.Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać do wyrośniętego rozczynu. Wymieszać i dodać pozostałe letnie mleko i mąkę. Dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki.
4.Ciasto trzeba wyrabiać długo, ok. 20-30 minut. Po 10 minutach wyrabiania dodawać po trochu roztopionej margaryny i dalej wyrabiać. Ciasto ma być lśniące i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość.
5.W tym czasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki włożyć do miski, zmiksować do połączenia składników.
6.Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1-1,5cm i szklanką wykrawać kółka. Dnem kieliszka wytłaczać dołek na środku każdego krążka. Napełnić 1 łyżeczką masą serową. W środek wcisnąć po jednej rodzynce.
7.Ułożyć odstępami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stC. Piekłam opcją góra-dół z termoobiegem.
Porady
Przygotowując ten przepis, zainspirowałam się przepisem Jagi85: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowki-z-serem-16
Jednak zmieniłam proporcje, dlatego przedstawiam moją wersję :-)
Komentarze