Mini drożdżówki z owocem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Zamiast iść do cukierni i kupić drożdżówki, można poświęcić trochę czasu i zrobić je samemu! :D

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dag drożdży
    1 kostka margaryny
    8 łyżek cukru
    1 1/2 szklanki mleka
    5 jajek
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy

Mini drożdżówki z owocem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski.
  • 2. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 2 łyżeczkami cukru. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki.
    Margarynę roztopić, dodać letnią.
  • 3. Dodać jajka i cukier i cukier waniliowy. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (około 30 minut w ciepłym miejscu).
  • Krok 4. 4. Ciasto rozwałkować, pokroić na paski, kolejno te paski zwinąć w zgrabny wałeczek.
  • Krok 5. 5. Na wysmarowanej blasze ułożyć wałeczek w "ślimak" dość luźno. Ułożyć owoce i posypać kruszonką.

    KRUSZONKA: około 100g margaryny, około 100 g cukru, około 200 g mąki, można dodać sok z cytryny lub aromat cytrynowy.

    * owoce można zastąpić budyniem, serem, konfiturą itp. według uznania.
  • 6. Piec około 15 - 20 minut w temp 180 st.C (bez termoobiegu),
  • Krok 7. 7. Upieczone, wyłożyć na ręcznik froterowy, pozostawić do wystygnięcia, udekorować lukrem. SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy