mini drożdżówki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pycha przekąska do herbaty, kawy, kakao lub jak kto woli :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    5 dkg drożdży
    8 dkg margaryny
    1/2 szklanki cukru kryształu (w tym cukier waniliowy)
    szklanka mleka
    2 żółtka
    sól
    marmolada

Mini drożdżówki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/2 szklanki mleka (letniego), 2 łyżki cukru, drożdże i 2 łyżki mąki wymieszać. Gdy będzie jednolita masa odstawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i schłodzić, żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Mąkę połączyć z gotowym rozczynem, dodać żółtka, sól i mleko. W momencie, gdy ciasto zacznie odstawać od ręki wlać margarynę. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia. Następnie dzielić na małe porcje i wałkować na paski tak, by można je było potem zrolować. Przed zrolowaniem smarujemy ciasto marmoladą, a wierzch po zwinięciu smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 20-30 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 170-180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy