Mini drożdżówki a'la pampuchy z czereśniami i truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Co zrobić na deser? Wymyśliłam sobie małe drożdżówki, trochę pokombinowałam ze składnika, upiekłam...Podczas jedzenia zastanawialiśmy się skąd znamy ten smak i konsystencję... Tak smakuje pampuch :)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    1 średnie jajko
    1 łyżeczka suchych drożdży
    1/3 szklanki maślanki
    8 średnich truskawek
    30 g masła
    0,5 kubka cukru

    Kruszonka:
    0,5 szklanki mąka pszenna
    30 g masło
    3 łyżki cukier

    Dodatkowo:
    250 g czereśnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mini drożdżówki a'la pampuchy z czereśniami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże zaczynają pracować 1. Zmiksować blenderem truskawki z maślanką i 1 łyżką cukru w misce. Jak już będzie gładka i płynna to dodać drożdże, wmieszać łyżką. Przykryć miskę szmatką i zostawić w temperaturze pokojowej na 15 min aby zaczęło pracować.

    Czereśnie wydrylować. Odłożyć 8 czereśni w całości. Resztę zmiksować blenderem (nie trzeba bardzo dokładnie) i łyżką cukru.
  • kruszonka 2. Składniki na kruszonkę zmiksować razem ale nie bardzo dokładnie. Przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki.

    Po 15 minutach do maślanki z truskawkami dodać mąkę, jajko, resztę cukru i roztopione, przestygnięte masło. Dobrze wymieszać i zostawić na 1 godzinkę do wyrośnięcia.
  • pięknie pachnie 3. Ciasto przełożyć do foremek (mogą być takie na muffinki, małe babeczki lub inne). Na wierzch nałożyć musu z czereśni, połówki całych czereśni i posypać kruszonką.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Podawać z sosem owocowym np. truskawkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować