Co zrobić na deser? Wymyśliłam sobie małe drożdżówki, trochę pokombinowałam ze składnika, upiekłam...Podczas jedzenia zastanawialiśmy się skąd znamy ten smak i konsystencję... Tak smakuje pampuch :)
Mini drożdżówki a'la pampuchy z czereśniami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksować blenderem truskawki z maślanką i 1 łyżką cukru w misce. Jak już będzie gładka i płynna to dodać drożdże, wmieszać łyżką. Przykryć miskę szmatką i zostawić w temperaturze pokojowej na 15 min aby zaczęło pracować.
Czereśnie wydrylować. Odłożyć 8 czereśni w całości. Resztę zmiksować blenderem (nie trzeba bardzo dokładnie) i łyżką cukru.
2.Składniki na kruszonkę zmiksować razem ale nie bardzo dokładnie. Przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki.
Po 15 minutach do maślanki z truskawkami dodać mąkę, jajko, resztę cukru i roztopione, przestygnięte masło. Dobrze wymieszać i zostawić na 1 godzinkę do wyrośnięcia.
3.Ciasto przełożyć do foremek (mogą być takie na muffinki, małe babeczki lub inne). Na wierzch nałożyć musu z czereśni, połówki całych czereśni i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Podawać z sosem owocowym np. truskawkowym.
Komentarze