Mini drożdżowe bułeczki na jogurcie ze smacznymi dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszam z cukrem , mlekiem i 2- ma łyżkami mąki , odstawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia . Do pozostałej mąki dodaję zaczyn , żółtka , jogurt , sól , olej , zagniatam elastyczne , sprężyste ciasto , podsypuję mąką , nakrywam miseczką , pozostawiam na ok. 30 minut - do wyrośnięcia . Ciasto dzielę na 16 części , formuje bułeczki , układam na blasze , smaruje zmieszanym jajkiem , posypuję sezamem , pozostawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia . Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut , studzę .
2.Bułeczki przekrawam , część z nich spodnią i górną część smaruję serkiem , w środek kładę posiekany szczypiorek , bułeczki składam , dolną część bułeczki smaruję serkiem , serek osypuję zieleniną lub czubrycą . Część przekrojonych bułeczek smaruję masłem , przekładam sałatą , wyciętymi kawałkami sera i szynki , składam . Na talerzu układam mix sałat oraz bułeczki , podaję .
Porady
Bułeczki ładnie się przekroją gdy użyjemy noża z piłką .
Komentarze