Bardzo prosty choć trochę czasochłonny deser ze względu na czas oczekiwania na tężenie poszczególnych warstw. Doskonały deser dla naszego malucha ale nie tylko.Pyszny, orzeźwiający.
Składniki:
masa kiwi:
4-5 kiwi,
1 galaretka agrestowa,
150 ml gorącej wody,
masa jogurtowa:
400 ml gęstego jogurtu naturalnego,
sok z 1./2 cytryny,
1 galaretka cytrynowa,
1 łyżeczka żelatyny,
100 ml gorącej wody,
masa truskawkowa:
ok 20 dag truskawek (mogą być zarówno świeże jak i mrożone),
1 galaret truskawkowa,
150 ml gorącej wody,
Mini deserki jogurtowe z galaretką owocową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.masa kiwi:
Kiwi myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i dajemy do małego rondelka, gotujemy na małym ogniu mieszając do miękkości, rozgniatamy miąższ.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, dodajemy miąższ kiwi i dokładnie mieszamy. Dajmy do salaterek. Odstawiamy do stężenia.
masa jogurtowa:
Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy. Galaretkę łączymy z jogurtem i sokiem z cytryny, wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładka masę.
Odstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć wykładamy na warstwę galaretki.
masa truskawkowa:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, studzimy, dodajemy truskawki i miksujemy, odstawiamy. Gdy zacznie tężec wykładamy na warstwę jogurtowa i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Komentarze