Mini deserki jogurtowe z galaretką owocową

0 (0 ocen)

Bardzo prosty choć trochę czasochłonny deser ze względu na czas oczekiwania na tężenie poszczególnych warstw. Doskonały deser dla naszego malucha ale nie tylko.Pyszny, orzeźwiający.

Składniki:

  • masa kiwi:
    4-5 kiwi,
    1 galaretka agrestowa,
    150 ml gorącej wody,
    masa jogurtowa:
    400 ml gęstego jogurtu naturalnego,
    sok z 1./2 cytryny,
    1 galaretka cytrynowa,
    1 łyżeczka żelatyny,
    100 ml gorącej wody,
    masa truskawkowa:
    ok 20 dag truskawek (mogą być zarówno świeże jak i mrożone),
    1 galaret truskawkowa,
    150 ml gorącej wody,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini deserki jogurtowe z galaretką owocową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa kiwi:
    Kiwi myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i dajemy do małego rondelka, gotujemy na małym ogniu mieszając do miękkości, rozgniatamy miąższ.
    Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, dodajemy miąższ kiwi i dokładnie mieszamy. Dajmy do salaterek. Odstawiamy do stężenia.
    masa jogurtowa:
    Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy. Galaretkę łączymy z jogurtem i sokiem z cytryny, wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładka masę.
    Odstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć wykładamy na warstwę galaretki.
    masa truskawkowa:
    Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, studzimy, dodajemy truskawki i miksujemy, odstawiamy. Gdy zacznie tężec wykładamy na warstwę jogurtowa i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować