Mini chlebki na zakwasie z anyżową nutką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszny domowy aromatyczny domowy mini chlebek:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 55 g ryżu dmuchanego
    6-7 ziarenek! anyżu
    450 g mąki pszennej typ 650
    90 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
    1,5 łyżeczki soli
    30 g świeżych drożdży
    150 ml aktywnego zakwasu
    2,5 łyżki cukru
    3 łyżki oleju
    ok. 410 g wody letniej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Mini chlebki na zakwasie z anyżową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na chleb 1. Zakwas wyjąć z lodówki na 3-4 godziny przed pieczeniem chlebka. Ziarenka wyłuskać z gwiazdki anyżu. Rozgnieść je delikatnie trzonkiem noża. Do blendera wsypać ryż i dodać rozgniecione ziarenka. Zmiksować maksymalnie jak się da. Do dużej miski przesiać obie mąki, sól. Wymieszać.Dodać pokruszone drożdże. Rozgnieść je w palcach razem z mąką. Dodać ryż i dokładnie wszystko wymieszać. W drugiej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą, cukrem i olejem. Stopniowo wlewać płyn do suchych składników i mieszać łyżką. Gdy mieszanie łyżką będzie już nie możliwe wyrabiać ciasto dłońmi do momentu gdy ciasto będzie odchodzić od ręki. Dno dużego garnka wysypać mąką przełożyć ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Powinno przynajmniej 2 krotnie zwiększyć objętość.
  • chlebki gotowe do pieczenia 2. Piekarnik zagrzać do 200 st. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Przekroić na 4 części i uformować w miarę możliwości w okrągły chlebek. Przekładać na wyłożoną papierem blachę. Zwilżoną wodą dłonią smarować chlebki a potem zrobić dowolne nacięcia. Piec około 45-50 minut. Dobrze ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować