55 g ryżu dmuchanego
6-7 ziarenek! anyżu
450 g mąki pszennej typ 650
90 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
1,5 łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży
150 ml aktywnego zakwasu
2,5 łyżki cukru
3 łyżki oleju
ok. 410 g wody letniej
Mini chlebki na zakwasie z anyżową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakwas wyjąć z lodówki na 3-4 godziny przed pieczeniem chlebka. Ziarenka wyłuskać z gwiazdki anyżu. Rozgnieść je delikatnie trzonkiem noża. Do blendera wsypać ryż i dodać rozgniecione ziarenka. Zmiksować maksymalnie jak się da. Do dużej miski przesiać obie mąki, sól. Wymieszać.Dodać pokruszone drożdże. Rozgnieść je w palcach razem z mąką. Dodać ryż i dokładnie wszystko wymieszać. W drugiej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą, cukrem i olejem. Stopniowo wlewać płyn do suchych składników i mieszać łyżką. Gdy mieszanie łyżką będzie już nie możliwe wyrabiać ciasto dłońmi do momentu gdy ciasto będzie odchodzić od ręki. Dno dużego garnka wysypać mąką przełożyć ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Powinno przynajmniej 2 krotnie zwiększyć objętość.
2.Piekarnik zagrzać do 200 st. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Przekroić na 4 części i uformować w miarę możliwości w okrągły chlebek. Przekładać na wyłożoną papierem blachę. Zwilżoną wodą dłonią smarować chlebki a potem zrobić dowolne nacięcia. Piec około 45-50 minut. Dobrze ostudzić.
Komentarze