Mini cebulaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis sprawdzony od lat - zawsze się udają :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki
    5 dag świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    1 łyżka cukru
    1 1/2 łyżeczki soli
    2 jajka
    1/4 kostki masła

    FARSZ:
    3 duże cebule
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka maku

Mini cebulaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn: drożdże rozmieszać z 1/3 ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić w pozostałym mleku. Do przesianej mąki dodać sól, jajko, wyrośnięty rozczyn i mleko z margaryną. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto - nie dosypywać więcej mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenie objętości.
  • 2. W międzyczasie przygotować farsz: W małym garnku zagotować trochę wody. Cebule drobno pokroić, wrzucić do wrzątku i gotować 3 minuty, następnie odcedzić i jeszcze gorącą wymieszać z solą, olejem i makiem.
  • Gotowe ciasto 3. Wyrośnięte ciasto kroić na mniejsze kawałki i rozwałkowywać.
  • Wycięte krążki 4. Z rozwałkowanego ciasta wykrawywać okrągłe placki o śr. około 10 cm.
  • Przygotowywanie cebulaczków 5. Każdy krążek posmarować rozmąconym jajkiem i nakładać po łyżeczce farszu.
  • Upieczone cebulaczki 6. Gotowe cebulaczki piec w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy