Mini calzone z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealna przekąska na imprezę, kolację czy jako posiłek do szkoły lub pracy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki do pizzy typ 00
    170 g ciepłej wody
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    3/4 łyżeczki soli
    3/4 łyżeczki cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Sos pomidorowy:
    5 łyżek domowego ketchupu (przepis KLIK)
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki suszonego oregano
    1/2 łyżki oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
    Dodatkowo:
    200 g mozzarelli w kawałku
    100 g szynki szwarcwaldzkiej
    7 suszonych pomidorów
    2 łyżeczki oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Calzone Pieróg Przekąski

Mini calzone z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać drożdże, sól i cukier. Zalać ciepłą wodą i stopniowo wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) dolewając oliwę. Kiedy ciasto będzie miękkie i elastyczne, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Składniki sosu połączyć. Podrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą większej szklanki wykrawać koła. Środek każdego okręgu posmarować sosem, dodać kawałek szynki i suszonego pomidora, posypać startym serem i oregano. Skleić brzegi ciasta i uformować pieroga. Boki dokładnie skleić dociskając widelcem. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować