Mini Calzone z pasto selerowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Urozmaicam potrawy zdrowym dodatkami przez co są smaczniejsze i bardziej oryginlne w smaku.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    Około 4 szklanki mąki pszennej
    Mniejsza połowa opakowania drożdży świeżych
    Około 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Łyżeczka soli
    Pół łyżeczki cukru
    Składniki farszu:
    Szklanka ugotowanego ryżu
    2 podwójne piersi z kurczaka
    Kilka dużych łodyg selera naciowego
    garść startego żółtego sera
    Cebula
    Olej
    Sól ziołowa, pieprz
    jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Mini calzone z pasto selerowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży zrób rozczyn. Rozmieszaj z 1/3 szklanki mleka, kilkoma łyżkami mąki, cukrem, szczyptą soli . Odstaw do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięty rozczyń przelej do miski, wymieszaj z resztą mąki, mleka, soli oraz z oliwą. Wyrób elastyczne ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodaj więcej mąki.Odstaw ponownie do wyrośnięcia.
  • 2. Przygotuj farsz. Cebulę obierz, pokrój i usmaż na oleju. Kurczaka pokrój w kostkę. Natkę selera umyj i bardzo drobno posiekaj. Wszystkie składniki farszu przełóż do miski, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
  • 3. Ciasto podziel na niewielkie kulki, wielkości mandarynki, rozwałkuj każdą i nałóż porcję farszu. Zlep dokładnie brzegi formując kwadratowy kształt i ozdobnie odciśnij brzeg widelca, f. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz pierogi w temperaturze 190-180 stopni przez około 15-20 minut, aż będą rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować