Mini calzone z pasto selerowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z drożdży zrób rozczyn. Rozmieszaj z 1/3 szklanki mleka, kilkoma łyżkami mąki, cukrem, szczyptą soli . Odstaw do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięty rozczyń przelej do miski, wymieszaj z resztą mąki, mleka, soli oraz z oliwą. Wyrób elastyczne ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodaj więcej mąki.Odstaw ponownie do wyrośnięcia.
2.Przygotuj farsz. Cebulę obierz, pokrój i usmaż na oleju. Kurczaka pokrój w kostkę. Natkę selera umyj i bardzo drobno posiekaj. Wszystkie składniki farszu przełóż do miski, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
3. Ciasto podziel na niewielkie kulki, wielkości mandarynki, rozwałkuj każdą i nałóż porcję farszu. Zlep dokładnie brzegi formując kwadratowy kształt i ozdobnie odciśnij brzeg widelca, f. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz pierogi w temperaturze 190-180 stopni przez około 15-20 minut, aż będą rumiane.
Komentarze