Mini calzone serem, szynką, cukinia i pieczarkami

4.33 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Mini calzone jest to mini pizzy w kształcie pierożków. Świetnie się sprawdzi w formie na wynos np. do szkoły, pracy, na wycieczkę itp. Świetna zarówno na obiad jak i kolację. Sprawdzą się też na domowej imprezie. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chociaż wiadomo, że najlepsze będą prosto z piekarnika. Pyszne i proste do przygotowania. Zawsze znikają błyskawicznie.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ciasto:
    • 350 g mąki,
    • 25g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
    • ok. 200 ml letniej wody,
    • łyżeczka cukru,
    • łyżeczka soli,
    • łyżka oliwy,
    dodatki :
    • 6-8 plasterków szynki,
    • 6-8 plasterków żółtego sera,
    • 6-8 łyżek startej mozzarelli,
    • ½ cebuli,
    • 5-6 pieczarek,
    • kawałek cukinii,
    • 3-4 paseczki papryki (u mnie żółta),
    • keczupu,
    • przyprawa do pizzy,
    • olej do podsmażenia,
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Calzone Pieróg

Mini calzone serem, szynką, cukinia i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy.
    Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki.
    Cukinie ścieramy na tarce. Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
    Gdy ciasto nam wyrośnie dzielimy na 6-8 równych czyści (można na więcej będziemy mieć mniejsze pierożki). Formujemy placuszki które smarujemy oliwą, a następnie keczupem, posypujemy odrobiną przyprawy do pizzy, układamy dodatki i składamy jak pieroga. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok. 20 min. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!

Porady

Najlepiej użyć specjalnej mąki o wysokiej zawartości glutenu (nawet 30%). Jest ona oznaczona symbolem 00. Dobra jest też mąka pszenna typ od 450-600. Ja do tej pizzy użyłam mąki pszennej typ 500. Sól dodajemy do maki, nie do drożdży bo nie urosną. Im dłużej będziemy wyrabiać ciasto tym ciasto będzie bardziej puszyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować