Mini burgery wieprzowe

0 (0 ocen)

Te burgery nie tylko są smaczne, ale przez swoją wielkość, zabawne i zachęcające do jedzenia. Aby je zrobić, najlepiej upiec samemu małe bułeczki hamburgerowe - i już nic więcej nie potrzeba. Tylko buła i mięso

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka)
    1 łyżka startego imbiru
    4 starte ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej mięty
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyzeczka płatków chili
    1 łyżeczka sambal oelek
    garść posiekanej kolendry + parę gałązek do podania
    sól, pieprz do smaku
    8 normalnych lub 16 małych bułek hamburgerowych

Mini burgery wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki burgerów wymieszać w misce.
  • 2. Podzielić na 8 lub 16 kotlecików. Mokrymi rękami formować kotleciki ( lekko spłaszczone).
  • 3. Smażyć na patelni po 4 - 5 minut z każdej strony.
  • 4. Podawać na bułce, lekko podgrzanej , z plasterkiem pomidora i ulubionym ostrym sosem. Smacznego!

Porady

Możemy oczywiście zrobić burgery normalnej wielkości - będą tak samo dobre! Polecam!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy