Mini bułeczki serowo-pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na pół. Serek topiony kroimy w kostkę.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Odrywamy po kawałku ciasta (po około 40g każda) i formujemy kulę. Kulę rozpłaszczamy na cienki placek. Na placku układamy kostkę serka topionego i kawałek suszonego pomidora. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta i formujemy okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układamy w natłuszczonym naczyniu łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je szczyptą ziół prowansalskich. Bułeczki pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.
Życzę smacznego
Komentarze