Mini bułeczki serowo-pomidorowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Te malutkie bułeczki są w sam raz na jeden kęs. Sprawdzą się na imprezach karnawałowych

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 10g suszonych drożdży,
    • 3 i ½ szklanki mąki,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 1 jajko,
    • 1 szklanka letniej wody,
    • 1/3 szklanki oleju,
    • NADZIENIE:
    • 200g serka topionego,
    • 11 suszonych pomidorów,
    • DODATKOWO:
    • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
    • Zioła prowansalskie,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Mini bułeczki serowo-pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:
    NADZIENIE: Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na pół. Serek topiony kroimy w kostkę.
    CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.
    Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Odrywamy po kawałku ciasta (po około 40g każda) i formujemy kulę. Kulę rozpłaszczamy na cienki placek. Na placku układamy kostkę serka topionego i kawałek suszonego pomidora. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta i formujemy okrągłą bułeczkę.
    Bułeczki układamy w natłuszczonym naczyniu łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je szczyptą ziół prowansalskich. Bułeczki pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Serek Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować