Mini bezy z lemon curd i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka miksuejmy z cukrem kryształem nad garnkiem z gorącą wodą, aż cukier się rozpuści. Ściągamy znad pary i miksujemy jeszcze ok 10 min, dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i mieszamy ok 2 min. Masę bezową przekładamy do szprycy i wyciskamy okręgi - gniazdka na papierze do pieczenia. Suszymy w piekarniku w 100 st ok 100 min. Studzimy.
2.Cytryny wyparzamy, szorujemy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Sok wyciskamy. Rozkłócamy jaja, żółtka, cukier, dolewamy sok z cytryny i skórkę. Podgrzewamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło w 2 partiach. Mieszamy i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Cedzimy przez sitko i przelewamy do słoiczka. Studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
3.Bezy napełniamy lemon curd i dekorujemy świeżymi owocami. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Komentarze