Mini bezy z lemon curd i owocami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Cudowne połączenie słodyczy bezy z kwaśnym kremem cytrynowym i świeżymi owocami.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bezy:
    2 białka
    125 dag cukru kryształu
    5 dag cukru pudru

    Lemon curd:
    2 jaja
    2 żółtka
    160 g cukru
    80 g masła
    2 cytryny

    Ponadto:
    truskawki
    jeżyny
    maliny
    jagody
    czereśnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Dodatki

Mini bezy z lemon curd i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka miksuejmy z cukrem kryształem nad garnkiem z gorącą wodą, aż cukier się rozpuści. Ściągamy znad pary i miksujemy jeszcze ok 10 min, dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i mieszamy ok 2 min. Masę bezową przekładamy do szprycy i wyciskamy okręgi - gniazdka na papierze do pieczenia. Suszymy w piekarniku w 100 st ok 100 min. Studzimy.
  • 2. Cytryny wyparzamy, szorujemy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Sok wyciskamy. Rozkłócamy jaja, żółtka, cukier, dolewamy sok z cytryny i skórkę. Podgrzewamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło w 2 partiach. Mieszamy i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Cedzimy przez sitko i przelewamy do słoiczka. Studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • 3. Bezy napełniamy lemon curd i dekorujemy świeżymi owocami. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Porady

Możemy użyć kupionego lemon curd.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować