Batoniki z białego sera z dodatkiem kokosu, oblane gorzką czekoladą - dzieci małe i duże z pewnością je pokochają. Są kremowe i delikatne w smaku, rozpływają się w ustach.
3 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
200-250 g sera białego półtłustego
ok. 70 g miękkiego masła + 1 łyżka do polewy
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
100 g czekolady
2-3 łyżki wiórek kokosowych
Mini batoniki serowe z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy rozdrobniony ser biały, dodajemy kawałki miękkiego masła i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier puder oraz mleko w proszku i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wszystkie czynności możemy wykonać także w rozdrabniaczu.
2.Keksówkę o wymiarach około 24 cm x 15 cm wykładamy folią spożywczą i przenosimy do niej przygotowaną masę serową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie, wyciągamy z keksówki za pomocą wystających kawałków foli spożywczej i tniemy na 8-10 kawałków.
3.Czekoladę razem z masłem topimy w kąpieli wodnej. Kawałki pokrojonej masy serowej maczamy pojedynczo w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki do momentu, aż czekolada zrobi się twarda. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze