Mini babeczki z wiśniową niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche, słodkie i delikatne babeczki idealne na jeden kęs.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na babeczki:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    20 dkg masła
    4 łyżki cukru pudru lub kryształu
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    Krem:
    1,5 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    20 dkg masła
    Dekoracja:
    wiśnie drylowane w syropie
    czekolada mleczna/gorzka
    galaretka-kolor wg uznania

Mini babeczki z wiśniową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodaję cukier, sól i masło. Następnie siekamy masło z mąką na małe kawałeczki, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, można dodać odrobinę śmietany.Wyrobione ciasto włożyć na 30 min do lodówki. Po wyjęciu wyklejany wysmarowane tłuszczem formy mini babeczek i pieczemy w 190st C na złoty kolor. Z podanej porcji wychodzi ok 60 mini babeczek.
  • 2. Krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i mąkę i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie w celu uniknięcia grudek. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Miedzy czasie rozpuszczamy galaretkę w 300 ml wody, wylewamy do płaskiego naczynia i czekamy aż stężeje, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wystudzony krem ucieramy razem z miękkim masłem. Na wystudzone spody babeczek układamy wiśnie i za pomocą rękawa cukierniczego formujemy "piramidę". Dekoracja jest dobrowolna wg własnego uznania. Na moich mini babeczkach króluje tarta czekolada i galaretka rubinowa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy