Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową

4.5 (199 ocen)

Bardzo smaczne babeczki, idealne na jeden kęs.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dkg mąki pszennej
    30 dkg margaryny
    2 żółtka
    pół szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżki śmietany 18 % (w zależności od potrzeby)

    Masa kajmakowo-budyniowa

    1 puszka masy kajmakowej

    2 szklanki mleka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    1 łyżka kakao

    25 dkg margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki Kajmak

Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka i margarynę i zagniatamy ciasto. Foremki na mini babeczki smarujemy tłuszczem, ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami babeczki, formujemy i dajemy na formę do pieczenia.
  • Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową 2. Babeczki pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
  • Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową 3. Babeczki wyjmujemy z foremek i rozkładamy na papierze śniadaniowym żeby ostygły.
  • Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową 4. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance rozrabiamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i żółtka. Jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

    Margarynę ucieramy dodajemy po łyżce masy kajmakowej i budyniu. Masę dajemy do rękawa cukierniczego i napełniamy nią babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Masa Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować