Pyszności na dwa kęsy, którym nie oprze się żaden miłośnik czekolady. Mocno kakaowy spód, mleczno-czekoladowy krem i przyjemnie odświeżające owocowe paproszki - takie babeczki z pewnością uprzyjemnią wiele chwil :)
40 min
Składniki:
Składniki na ok. 40-45 mini-babeczek:
1,5 szklanki mąki pszennej
70 g. masła, rozpuszczonego
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki gęstej śmietany 18%
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
200 g. serka mascarpone
200 g. czekolady mlecznej
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
owocowe posypki
Mini-babeczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Babeczki: wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i mieszam łyżką do połączenia się składników, a potem zagniatam dłonią. Gdy ciasto będzie jednolite, rozwałkowuję je na grubość 0,5 cm i wycinam kółka troszkę większe, niż foremki do mini babeczek (np. kieliszkiem). Wyklejam delikatnie foremki i wstawiam na blasze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20-22 minuty. Po upieczeniu wyjmuję babeczki z foremek i studzę.
Babeczki: serek mascarpone mieszam łyżką z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczam z kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na garnku z gotującą się lekko wodą, dno miski nie może dotykać powierzchni wody). Rozpuszczoną czekoladę przelewam do serka i energicznie mieszam, by się połączyły. Krem wyciskam na babeczki )masę można przez kilka schłodzić w lodówce), oprószam posypką
Komentarze