Mini-babeczki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszności na dwa kęsy, którym nie oprze się żaden miłośnik czekolady. Mocno kakaowy spód, mleczno-czekoladowy krem i przyjemnie odświeżające owocowe paproszki - takie babeczki z pewnością uprzyjemnią wiele chwil :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 40-45 mini-babeczek:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    70 g. masła, rozpuszczonego
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1,5 łyżki ciemnego kakao
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    0,5 łyżeczki sody
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    200 g. serka mascarpone
    200 g. czekolady mlecznej
    1 łyżka cukru pudru
    Dodatkowo:
    owocowe posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Mini-babeczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Babeczki: wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i mieszam łyżką do połączenia się składników, a potem zagniatam dłonią. Gdy ciasto będzie jednolite, rozwałkowuję je na grubość 0,5 cm i wycinam kółka troszkę większe, niż foremki do mini babeczek (np. kieliszkiem). Wyklejam delikatnie foremki i wstawiam na blasze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20-22 minuty. Po upieczeniu wyjmuję babeczki z foremek i studzę.
    Babeczki: serek mascarpone mieszam łyżką z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczam z kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na garnku z gotującą się lekko wodą, dno miski nie może dotykać powierzchni wody). Rozpuszczoną czekoladę przelewam do serka i energicznie mieszam, by się połączyły. Krem wyciskam na babeczki )masę można przez kilka schłodzić w lodówce), oprószam posypką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować