Minestrone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw, które pozostawiamy al dente. Ciekawe jest to, iż nie ma konkretnego przepisu - możemy go modyfikować wedle uznania. Zupę podajemy ze startym parmezanem, co nadaje jej charakteru.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag żółtej fasoli szparagowej
    1 papryka
    1 puszka pomidorów
    2 marchewki
    1 puszka/słoik groszku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    przyprawy: słodka papryka, bazylia, tymianek, sól, pieprz
    3 łyżki oliwy
    1,5l - 2l bulionu
    starty parmezan
    makaron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Minestrone

Minestrone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Warzywa umyć, oczyścić. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Marchew zetrzeć na tarce. Groszek wyjąć z zalewy i przepłukać. Jeśli fasolę mamy z puszki, postąpić podobnie jak z groszkiem - inaczej oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.

    2. Na dno garnka wlać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Pozostawić na kilka minut od czasu do czasu mieszając.

    3. Dodać pozostałe warzywa: fasolę szparagową, paprykę, marchewkę, pomidory, groszek. Dusić warzywa tak by pozostały al dente.

    4. Następnie wlać 1,5l bulionu. Jeśli będzie taka potrzeba można dolać więcej, by zupa nie była zbyt gęsta.

    5. W miedzyczasie ugotować makaron.

    6. Na koniec zupę przyprawić bazylią, tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem do smaku.

    7. Dodać makaron.

    8. Zupę posypać przed podaniem startym parmezanem.

Porady

Makaron warto dodać dopiero do miski, by nie napęczniał w garnku z zupą. Makaron możemy zastąpić np. ziemniakami, ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Parmezan Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

minestrone

To może cię zainteresować