Minestrone

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 450 g bobu
    sól ,pieprz
    50 g wędzonego boczku
    por
    cebula
    3 łodygi selera naciowego
    200 g marchwi
    250 g dyni
    200 g ziemniaków
    250 g szpinaku
    200 g pomidorów (mogą być z puszki)
    2-3 łyżki masła
    200 g makaronu muszelki
    ząbek czosnku
    po łyżce posiekanej natki pietruszki i bazylii
    5 łyżek startego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Minestrone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Minestrone-składniki 1. Bób blanszować 3 min. w osolonym wrzątku. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Obrać i oprószyć solą i pieprzem.
    Boczek pokroić w kostkę. Por pokroić w piórka ,cebulę w kostkę. Łodygi selera umyć ,marchew i dynię obrać. Wymienione warzywa pokroić na półcentymetrowe kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Liście szpinaku opłukać ,osączyć i grubo posiekać. Pomidory obrać ze skórki ,oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
    Na słabym ogniu podsmażyć boczek. Dodać cebulę i por ,smażyć 5 min. Dodać seler ,marchew oraz dynię ,smażyć 5 min. Dodać ziemniaki ,szpinak oraz pomidory ,smażyć kolejne 5 min. Warzywa zalać 2 l wody i szybko zagotować. Dalej gotować zupę pod przykryciem na słabym ogniu ok. godziny.
    Zupę mocno zagotować ,dodać do niej makaron i bób ,dobrze wymieszać. Kiedy zupa ponownie się zagotuje ,zredukować płomień i dalej powoli gotować ,aż makaron stanie się al dente. Doprawić do smaku. Posypać posiekanym ząbkiem czosnku ,ziołami i parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować