MINI PĄCZUSIE

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Mięciutkie i puszyste, po prostu przepyszne małe pączki, pączusie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 25 dag mąki
    3 dag drożdży
    1/2 szklanki mleka
    5 dag cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 żółtka
    2 łyżeczki wódki
    5 dag masła

    olej do smażenia ok. 0,5 litra
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MINI PĄCZUSIE 1. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, łyżką mąki oraz z łyżką letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstwić do wyrośnięcia.

    W tym czasie do miski przesiać przez siteczko resztę mąki. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym na krem, dodać do mąki. Masło stopić w garnuszku na wolnym ogniu. Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki, wlać wódkę, resztę letniego mleka i wyrobić ciasto przez kilka minut. Ciasto będzie dość gęste, ale takie ma być. Na koniec wlać stopione ciepłe masło, lecz nie gorące i jeszcze wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. W tym momencie ciasto łatwo odchodzi od ręki i jest bardziej miękkie. Po dokładnym wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 - 2,5 godziny (u mnie 2,5 godziny).

    Z wyrośniętego ciasta formować jednakowej wielkości fałeczki (bardzo lekko podsypując stolnicę mąką) i kroić nożem na małe kwadraty. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Olej rozgrzać w garnku, włożyć pączki i smażyć na złoty kolor. Po wyjęciu pączki osączyć z oleju na serwetce, gorące posypać przez siteczko cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzi 30 mini pączków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować