"Mimoza"-wiosenne ciasto wloskie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto "mimoza",wloski symbol nadchodzacej wiosny.

  • 30 min

Składniki:

  • .gotowy biszkopt ( 3-warstwy )
    .400 ml smietany kremowki
    .200 gr serka mascarpone
    .150 gr cukru pudru
    .skorka starta z polowy cytryny

    Poncz
    .250 ml wody mineralnej
    .2 lyzki rumu
    .sok z polowy cytryny

    Ponadto
    -miska szklana

"mimoza"-wiosenne ciasto wloskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie skladniki na poncz mieszamy i odstawiamy.
  • 2. Ubijamy smietane na sztywno,potem powoli dodajemy cukier puder,i na koniec po lyzce serek mascarpone,miksujemy na gladki i sztywny krem ,na koniec dodajemy skorke z cytryny.
  • 3. Gotowy biszkopt rozdzielamy.
  • 4. Pierwszy krazek kroimy na dlugie paski i wypelniamy nim brzeg szklanej miski,potem polewamy ponczem.
  • 5. Na dno miski idzie pierwsza porcja kremu.
  • 6. Drugi plat ciasta kroimy podobnie na paski i ukladamy je na kremie,polewamy ponczem.
  • 7. Teraz znowu krem i paski biszkoptu ,ktore stanowia podstawe tortu.
  • 8. Miske wstawiamy do lodowki na conajmniej 1 godz.
  • 9. Przygotowant talerz plaski kladziemy na miseczke z ciastem ,odwracamy i mamy kule ciasta .
  • 10. Pokrywamy ja pozostalym kremem.
  • 11. Trzeci plat ciasta natomiast kroimy na male kwadraciki i pojedynczo przykladamy do kremu.
  • 12. Dekorujemy ciasto reszta pozostalego kremu i ponownie schladzamy je do polaczenia skladnikow.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy