Millefueille czyli ciasto tysiąca płatków

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Oldschoolowy francuski deser

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
    1 op. śmietanki 30%
    1 op serka mascarpone
    odrobina soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka cukru pudru
    cukier (jak użyłam brązowego)
    posiekane orzechy
    barwniki: czerwony i niebieski)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Millefueille czyli ciasto tysiąca płatków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o wielkości 12 cm na 6 cm. Ciasto przełożyć w blasze do piekarnika przykryć papierem do pieczenia i przykryć blachą aby ciasto nie urosło. Ciasto piec ok 12 min w temp 200 st C. Po tym czasie ciasto oprószamy cukrem i pieczemy do uzyskania złotego koloru.

    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny i cukier waniliowy i ubijamy do połączenia się smaków. Masę dzielimy na 3 części. 2 części barwimy.

    Na wystudzone ciasto szprycą wykładamy krem śmietankowo-waniliowy. Na krem układamy kolejną warstwę ciasta, potem krem i znów ciasto. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować