Miks mięsno-warzywny z cieciorką

  • wyświetlono: 173 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Też tak macie,że czasem kupicie za dużo i potem jest problem co z tym zrobić? oto moja przepyszna propozycja jak ten problem rozwiązać:)

20191005_083333
  • 60min

Składniki

1/2 szklanki zielonej cieciorki
200 g pierś z indyka
120 g schabu bez kości
100 g bakłażana
1 średnia cukinia
5 rzodkiewek
1/2 czerwonej papryki ( dużej)
2 młode cebule ( male)
1 mała ostra papryczka
2 pomidory rzymskie
1 łyżka mąki
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
sól,pieprz, ostra papryka w proszku
2-3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania przepisu:

Miks mięsno-warzywny z cieciorką

  • 1. Cieciorkę przełożyć do miski. Zalać wodą tak,aby była przykryta w całości i zostawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, przełożyć do garnka zalać świeżą wodą, odrobinę posolić i postawić na ogień. Ugotować do miękkości. Odcedzić i zostawić na sicie.
  • 2. Cebulę pokroić w średnia kostkę. Ostrą papryczkę umyć, osuszyć i wydrążyć z nasion i drobno pokroić. Przełożyć na rozgrzany olej cebulę i ostrą papryczkę, zeszklić.
  • 3. Pozostałe warzywa umyć i dobrze osuszyć. Bakłażana pokroić w słupki, cukinię w pół plasterki, a paprykę w małą kostkę. Sprawione rzodkiewki pokroić w plasterki. Do garnka wrzucić rzodkiewkę i smażyć ją około 2 minut. Następnie dodać bakłażana, cukinię i paprykę. Smażyć 2-3 minuty. Po tym czasie wlać około 1 szklanki wody i dusić do miękkości.
  • 4. Po około 7-8 minutach do garnka dodać odsączoną cieciorkę. Dusić dalej. W miedzy czasie oba rodzaje mięsa umyć, osuszyć i pokroić w kostkę średniej wielkości. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso. Zdjąć je z patelni.
  • 5. Pomidory obrać i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do garnka razem z usmażonym mięsem i dusić nadal z resztą składników. W osobnej misce wymieszać mąkę z koncentratem i szklanką wody. Gdy woda w garnku odparuje, wlać mieszankę, dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakischabCukiniaindykzielona cieciorkapomysł na obiad lub kolację

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz

Dodane przez: Ejszetka

Gulasz mięsno-warzywny

Proste danie, które można zrobić...

image-0a8vggo

Dodane przez: kretka

Gulasz mięsno-warzywny

Delikatny, kolorowy gulasz, który...

mięsno warzywny duet z sosem cytrynowym

Dodane przez: Koronowianka

MIĘSNO WARZYWNY DUET Z SOSEM CYTRYNOWYM

Bardzo smaczne danie dla osób lubiących...

Pyszny obiad

Dodane przez: czar_na89

Krokiety mięsno-warzywne

Takie krokiety to doskonałe rozwiązanie...

Rolada mięsno-warzywna

Dodane przez: Skotka

Rolada mięsno-warzywna

Moja propozycja na niedzielny obiad

Mięsno warzywny kociołek

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Mięsno-warzywny kociołek

Rozgrzewający i syty kociołek dla...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE