Mikołajkowe buźki

  • wyświetlono: 346 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wyjątkowy wygląd i kruchy maślany smak tych ciasteczek w połączeniu z delikatnym lukrem powoduje że wcina się je bez opamiętania. Świetnie nadają się na symboliczny podarunek

PolskaGotuje
  • Łatwy

Składniki

- mąka: 0.5 kilograma
- margaryna Kasia: 1 sztuka
- żółtka: 3 sztuki
- kwaśna śmietana 18%: 3 łyżki
- cukier wanilinowy: 1 sztuka
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- cukier puder: 0.25 kilograma

Sposób przygotowania przepisu:

Mikołajkowe buźki

  • 1. Wszystkie składniki ciasta siekamy, gdy ciasto nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji, zawijamy w folię i wkładamy na 0,5 godziny do lodówki.
    Wychłodzone, dzielimy na na części, cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i układamy na delikatnie posmarowanej tłuszczem blaszce.
    W nagrzanym do 180 piekarniku pieczemy prze ok 15 min do momentu uzyskania odpowiedniej grubości.
    Po wystudzeniu ozdabiamy lukrem. Do części białego lukru polecam dolać kilka kropli farbki spożywczej daje intensywny czerwony kolor. Na oczka nadaje sie sukierkowe konfetti.
    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boże narodzenieKonkurs Czekolada

Komentarze

Podobne przepisy

Z ptasim mleczkiem

Dodane przez: Barbb

Z ptasim mleczkiem®

smakuje dzieciom

Uśmiechnięte kołaczyki

Dodane przez: Jaga85

Uśmiechnięte kołaczyki

Drożdżówki uwielbiają moje dzieci....

Seromak z gotowej masy makowej

Dodane przez: aicha1988

Wilgotny seromak, seromakowiec bez spodu

To ciasto to propozycja idealna...

Drożdżowa strucla z makiem

Dodane przez: AnkaFiranka

Drożdżowa rolada z masą makową

Rolada/strucla z tego przepisu,...

Album domyślny

Dodane przez: zauberi

Placek królewski

Pyszne ciasto z dodatkiem miodu...

piernik staropolski

Dodane przez: klementynka

Piernik staropolski sześciotygodniowy dojrzewający

Piernik staropolski jest mięciutki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE