Ciastka Mikołaje

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z racji tego, że mamy dziś Mikołajki, postanowiłam zrobić deser w kształcie Mikołaja.Bardzo łatwy i smaczny.Nazwę wymyśliłam sama.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 jajka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Śmietana kremówka
    Cukier puder
    Dżem truskawkowy
    Żelatyna
    Łyżka kakao

Ciastka mikołaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek.
    Ubijamy białka z cukrem na sztywną piane.
    Dodajemy żółtka, miksujemy.
    Dosypujemy mąke i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy.
    Mase dzielimy na pół i wylewamy do okrągłych foremek.
    Pieczemy w 180 stopni, ok 20minut.
    rozpuszczamy żelatyne w wodzie, ubijamy śmietane z cukrem pudrem.
    Do śmietany dolewamy troszke żelatyny i odstawiamy do lodówki.
    Dżem mieszamy i dolewamy reszte żelatyny, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
    Z ostudzonego biszkoptu formujemy Mikołaja i przekrawujemy ciasto na pół,
    Nasączamy herbatą biszkopt nakładamy śmietane i przykrywamy drugą połówką biszkoptu.
    Mieszamy łyżeczkę śmietany z łyżeczką dżemu, ma wyjść lekko różowy kolor( to bedzie twarz mikołaja )
    I nakładamy na boszkopt, póżniej formujemy wąsy i nakładamy dżem jako czapkę.
    Oczy zostały zrobione z łyżeczką śmietany i kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy