Ciastka mikołaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek.
Ubijamy białka z cukrem na sztywną piane.
Dodajemy żółtka, miksujemy.
Dosypujemy mąke i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy.
Mase dzielimy na pół i wylewamy do okrągłych foremek.
Pieczemy w 180 stopni, ok 20minut.
rozpuszczamy żelatyne w wodzie, ubijamy śmietane z cukrem pudrem.
Do śmietany dolewamy troszke żelatyny i odstawiamy do lodówki.
Dżem mieszamy i dolewamy reszte żelatyny, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Z ostudzonego biszkoptu formujemy Mikołaja i przekrawujemy ciasto na pół,
Nasączamy herbatą biszkopt nakładamy śmietane i przykrywamy drugą połówką biszkoptu.
Mieszamy łyżeczkę śmietany z łyżeczką dżemu, ma wyjść lekko różowy kolor( to bedzie twarz mikołaja )
I nakładamy na boszkopt, póżniej formujemy wąsy i nakładamy dżem jako czapkę.
Oczy zostały zrobione z łyżeczką śmietany i kakao.
Komentarze